KNP Blog

MEGJELENT A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ 2022. ÉVI XIII. TÖRVÉNY
2022. 07. 20. KNP LAW

MEGJELENT A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ 2022. ÉVI XIII. TÖRVÉNY

Amint arról korábban beszámoltunk, 2022. július 12-én a parlament gyorsított eljárásban elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvényt (továbbiakban: „KATA”) ami a kisadózókra vonatkozó korábbi adózási szabályozást jelentősen módosította. A Magyar Közlönyben 2022. július 18-án megjelent legfontosabb részletszabályokat az alábbiakban foglaljuk össze.

1. Azon adózók választhatják a KATA adózási rendszerét, akik megfelelnek a törvény szövegezése szerinti „főfoglalkozású” kritériumnak és az adóalanyiság választását az erre a célra rendszeresített nyomtatványon a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak bejelentik.

2. A kisadózók adókötelezettsége havi 50 ezer forint, amit a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

3. Az új törvény 18 millió forintban határozza meg azon éves keretösszeget, amely bevételrész elérése után a kisadózó vállalkozónak 40 százalékos különadót kell fizetni, amit a 2022-es év bevétele után először 2023. február 25-éig kell bevallani és megfizetni.

4. Az adóalanyiság a KATA 5.§ alapján megszűnik, ha a kisadózó nem magánszemély szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt, amely alól egyedül a taxis személyszállításból származó bevétel jelent kivételt.

Érdemes odafigyelni arra, hogy az új KATA törvény alapján a korábban mellékfoglalkozásban végzett tevékenység után KATA szerint adózók a továbbiakban ezt nem tehetik meg.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!