Zöld és megújuló energia

Dr. Nagy-Koppány Kornélia, LL.M. - Alapító partner, Vezető ügyvéd

Zöld és megújuló energia
Hívja munkatársunkat!
+36 (1) 302 9050
Írjon üzenetet!
knagykoppany@knplaw.com
Virtuális névjegykártya
Letöltés

 1. Jogterületek


 2. Zöld és megújuló energia

Az Irodánk által nyújtott szolgáltatások meghatározó területét képezi az energiajog, mely terület kapcsán a „hagyományos” energiaforrásokhoz köthető projektek mellett kiemelten foglalkozunk a megújuló energiaforrásokra építő beruházások átfogó, a tervezéstől a teljes megvalósításig tartó lebonyolításában, valamint az üzemeltetés során felmerülő kérdések megválaszolásában.

A KNP LAW Energiajogi Csoportja által megszerzett évtizedes tapasztalat lehetővé teszi a számunkra azt, hogy az energiaszektor minden résztvevőjének, így különösen termelőknek, kereskedőknek, hálózati engedélyeseknek, energiafelhasználóknak, valamint a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányítónak nyújtsunk személyre/szervezetre szabott jogi tanácsadást.

Kiemelkedő fontosságúnak tartjuk, hogy a szektorra vonatkozó naprakész jogi ismeretek mellett, az ágazatban megkerülhetetlen szabályozó hatóságokkal, valamint az engedélyezési eljárás kapcsán a különböző területeken működő szakértőkkel is folyamatos kapcsolatot, illetve együttműködést tartsunk fenn, lehetővé téve ezáltal azt, hogy a hozzánk fordulóknak ne „csupán” elsőrangú jogi, hanem a céljaik megvalósítását teljeskörűen átfogó, komplex megoldásokat tudjunk kínálni.

Tudjon meg többet

Belföldi és határon átnyúló beruházások

Az általunk nyújtott szolgáltatás kiterjed az erőművek létesítésével, az energiahordozó hálózatok, csővezetékek kiépítésével, a megtermelt energia nagy- és kiskereskedelmi értékesítésével, a kapcsolódó projektfinanszírozásra vonatkozó jogi kérdések kapcsán való előzetes tanácsadásra, valamint az adott ügyletre vonatkozó teljeskörű dokumentáció elkészítésére. Irodánk e mellett ellátja ügyfelei képviseletét az engedélyezési eljárásokban is.

A hagyományos energiaforrásból származó energiával kapcsolatos kérdések mellett – szorosan követve az elmúlt évtizedben az energetikai piacon megfigyelhető hangsúlyeltolódást – kiemelt figyelmet fordítunk a megújuló energia, illetve a zöld megoldások területére. Ennek keretében számos belföldi és nemzetközi ügyfelünknek segítettünk a szél-, vagy napenergiára, illetve biomasszából nyert energiára épülő projektjeik kapcsán a magyarországi piacra lépésben, valamint működtünk közre az adott beruházáshoz kötődő határokon átnyúló energiatranszfer lebonyolításában.

Környezetvédelemi jogi aspektusok, komplex szemléletmód

Az adott beruházások, függetlenül attól, hogy megújuló, vagy hagyományos energiaforráson alapuló energiaforrásból nyert energián alapulnak, számos esetben szükségszerűen magukban hordoznak olyan környezetvédelmi jogi kérdéseket, amelyek megoldása vagy kifejezetten előfeltétele az adott projekt megvalósításának, vagy pedig olyan compliance kérdésnek tekintendők, amelyeknek „parlagon hagyása” súlyos közigazgatási vagy magánjogi következményekkel járhat. Minderre tekintettel az olyan területek mint az engedélyezéshez köthető előzetes környezetvédelmi hatástanulmányok elvégzése, a szennyezések megelőzése, kezelése, a projekt lezárultát követő helyreállítási (rekultivációs) kötelezettség teljesítése, vagy a környezetvédelmi károkért való felelősség olyan területnek számítanak, amelyeket egyetlen felelősen gondolkozó befektető sem hagyhat figyelmen kívül.

Az általunk vallott komplex szemléletmódnak megfelelően az egyes megbízások során a fenti kérdéseket minden esetben mind jogi, mind pedig – a velünk szorosan együttműködő külsős szakértők bevonásával – ágazat-szakmai szempontból is megvizsgáljuk, illetve kezelésükre az ügyfeleinknek konkrét javaslatokat fogalmazunk meg.

Mivel fordulhat hozzánk

 • Megújuló, vagy hagyományos energiával kapcsolatos projektek teljeskörű megvalósítása, kezdve az előzetes tanácsadástól, egészen a már sikerrel megvalósított beruházás működtetése során felmerülő bármely kérdés, vagy probléma megoldásáig. 
 • Hagyományos és megújuló energiaforrásból megtermelt energia (különösen szél és napenergia) szabályozási hátterére és a kapcsolódó támogatásokra vonatkozó kérdések (a METÁR rendszer, illetve a zöld és barna prémium igénybevételével kapcsolatos pályázatok feltételei).
 • Villamos energiával kapcsolatos szerződések előkészítése és véleményezése, ideértve például az energia-adásvételi, hálózatcsatlakozási, vezetékjoggal kapcsolatos és határkeresztező ügyletekre vonatkozó szerződéseket.
 • Tanácsadás és képviselet engedélyezési eljárásokban, a vonatkozó dokumentáció teljeskörű előkészítése, eljárás a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal („MEKH”) előtt.
 • Energia és adók (energiaadó, rendszerhasználati díj stb.).
 • Energiajogi compliance kérdések, due diligence eljárások lefolytatása.
 • Energiajogi vitarendezés (peres és peren kívüli megoldások, választottbírósági képviselet).
 • Környezetvédelemmel, hulladékgazdálkodással kapcsolatos kérdések.
 • Lobbitevékenység támogatása, segítségnyújtás a partnerekkel való tárgyalás során.

Napkollektorok jogi szabályozásával foglalkoznak?

Igen, minden nemű megújuló energiafajta szabályozási kérdésiben segítünk.

Készítenek dokumentációt a Magyar Energetikai és Közmű - Szabályozási Hivatalnak?

Ügyfeleinket igény esetén minden hivatali eljárásban képviseljük.

KNP LAW

Ami megkülönböztet minket

Az ügyfél az első

Nem csak a jelenlegi, de a jövőben felmerülő problémáira is megoldást kínálunk. Egy célunk van: minden jogi akadályt megoldani és elhárítani.

Nemzetközi háttér

Csapatunk számos országban képzett ügyvédekből áll, többen az Amerikai Egyesült Államokban végezték jogi tanulmányaikat és tagjai valamelyik Amerikai Ügyvédi Kamarának.

Megoldás orientált

Olyan ügyvédi iroda vagyunk, amely együttműködésre épül, nemcsak az ügyfeleinkkel – hanem az irodán belül és azon kívül is.

20+Kolléga
15+Jogterület
15+Év tapasztalat

Ismerje meg jobban cégünket!

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

  Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

  Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

  CONFERENCE BLEUE

  A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!