KNP Blog

MEGJELENTEK AZ EGYSÉGES INTÉZETI GYÓGYSZERTÁRI SZOLGÁLTATÁS RÉSZLETSZABÁLYAI
2024. 03. 01. KNP LAW

MEGJELENTEK AZ EGYSÉGES INTÉZETI GYÓGYSZERTÁRI SZOLGÁLTATÁS RÉSZLETSZABÁLYAI

Az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatás megvalósítását a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény („Gyftv.”) 51/A. §-ának 2023. július 7. napján hatályba lépő módosítása tette lehetővé.

A Gyftv. módosított 51/A. §-a szerint az államnak lehetősége van az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást végző intézmények részére az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatást közbeszerzési eljárásban egy ún. projekttársasággal megkötött szerződés útján biztosítani. A módosítás tehát tulajdonképpen az intézeti gyógyszertárak működtetését és az intézeti gyógyszerellátásban felhasznált gyógyszerek elszámolását a projekttársaságnak szervezte ki.

A Gyftv. hivatkozott szakasza lehetőséget ad arra is, hogy nem állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást végző intézmények önkéntesen, szerződéssel csatlakozzanak az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatás nyújtásához.

Az új rendszer részletszabályait 2024. február 22. napján tették közzé a Magyar Közlönyben az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatásról szóló 33/2024. (II. 22.) Korm. rendelet („Korm.rendelet”) keretében. A Korm.rendelet többek között meghatározza az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatás engedélyezésének, az ilyen szolgáltatás végzésének, és hatósági ellenőrzésének szabályait, valamint magában foglalja a szolgáltatáshoz való önkéntes csatlakozáshoz szükséges követelményeket is.

A megjelent Korm.rendelet és a Gyftv. értelmében az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást végző intézményben, valamint az önként csatlakozó, nem állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást végző intézményben a gyógyintézet helyett a továbbiakban a projekttársaság feladatkörébe fognak tartozni az alábbi tevékenységek:

 • a fekvőbeteg-ellátáshoz szükséges gyógyszerek biztosítása, ideértve a gyógyszerek beszerzését, készletezését, rendelkezésre tartását, ellenőrzését és kiszolgálását;
 • az intézeti gyógyszertár által végzett lakosági gyógyszerellátás;
 • a lakossági gyógyszerellátás egységes arculatához szükséges fejlesztések elvégzése;
 • a beszerzett gyógyszerekkel kapcsolatos koordinációs és logisztikai feladatok; és
 • az egyedi gyógyszeradagoló rendszer bevezetése és működtetése.

A Korm.rendelet rögzíti, hogy azt követően, hogy a közbeszerzési szerződés a nyertes projekttársasággal megkötésre kerül, az intézmények csak a projekttársaságon keresztül biztosíthatják az intézeti gyógyszerellátást.

A Korm.rendelet azt is kimondja, hogy az állami fekvőbeteg intézmények a továbbiakban csak a projekttársaság jóváhagyásával szerezhetnek be gyógyszert a fekvőbetegek ellátásához, és csak abban az esetben, ha a szükséges készítményeket a projekttársaság nem tudja biztosítani.

A fekvőbeteg ellátásban felhasznált gyógyszereket a továbbiakban a gyógyintézetek helyett a projekttársaságok számolják el a NEAK-kal megkötött szerződésük alapján. Az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatás nyújtása fölött a hatósági ellenőrzést az NNGYK végzi.

Szakmai szervezetek közös állásfoglalásban fejezték ki egyet nem értésüket az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatással kapcsolatban, különösen sérelmezve, hogy a jogalkotó a jogszabály megalkotása során mellőzte a területen érintett szakmai kamarákkal és szervezetekkel való előzetes egyeztetést.


A jelen dokumentumban foglaltak nem minősülnek jogi tanácsadásnak és nem helyettesítik a szakértői konzultációt.

Amennyiben további kérdése lenne, keressen minket bizalommal és kérje a KNP LAW szakértőinek segítségét.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

  Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

  Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

  CONFERENCE BLEUE

  A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!