KNP Blog

BEVEZETTÉK A GYÓGYSZERGYÁRTÓI EXTRAPROFITADÓT
2024. 01. 26. KNP LAW

BEVEZETTÉK A GYÓGYSZERGYÁRTÓI EXTRAPROFITADÓT

A Kormány a Magyar Közlöny 2024. január 25-i számában közzétette 7/2024. (I. 25.) rendeletét az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról (a továbbiakban: „Módosítás”), amely 2024. január 26.-án már hatályba is lépett.

A Módosítás értelmében bevezették a gyógyszergyártói extraprofitadót, amelyet a gyógyszergyártók a 2024. adóévre vonatkozóan a gyógyszergyártói különadó mellett kötelesek megállapítani, bevallani és megfizetni.

A gyógyszergyártói extraprofitadó alapja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: „Htv.”) 39. §-a szerinti 2024. évi helyi iparűzési adó alapja. Egyedi beszámolóját az IFRS-ek (nemzetközi számviteli standardok) szerint készítő adóalanyok az adóalapjukat a Htv. 40/B., 40/C., 40/F–40/M. §-a szerinti speciális adóalap-megállapítási szabályok figyelembevételével kötelesek megállapítani.

A gyógyszergyártói extraprofitadó mértéke 2024. január 1. napjától a következők szerint alakul:

a) az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,5%,

b) az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 4%,

c) az adóalap 150 milliárd forintot meghaladó része után 7%.

A Módosítás lehetővé teszi, hogy a gyógyszergyártók az általuk fizetendő gyógyszergyártói különadót – legfeljebb annak összegéig – csökkentsék a gyógyszergyártói extraprofitadó címén fizetendő összeggel.

Fontos kiemelni, hogy a gyógyszergyártói különadó tekintetében előírt adóalap-megállapítás szabályai és a 2024. január 1. napjától alkalmazandó adókulcsai a Módosítás értelmében nem változnak.

Ha a gyógyszergyártó 2023. adóévben kezdődő adóéve a Módosítás hatálybalépésekor nem zárult le, a Módosítással bevezetett fenti szabályokat választása szerint alkalmazhatja a 2023. adóév vonatkozásában. Amennyiben a gyógyszergyártók a Módosítás szerinti új szabályokat alkalmazzák a 2023. adóév vonatkozásában, az alábbi adókulcsokat kell figyelembe venni:

I. A 2023. adóév alapján fizetendő extraprofitadó mértéke:

a) az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1%,

b) az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 8%,

c) az adóalap 150 milliárd forintot meghaladó része után 14%.

II. A 2023. adóév alapján fizetendő különadó mértéke:

a) az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1%,

b) az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3%,

c) az adóalap 150 milliárd forintot meghaladó része után 8%.

Az a gyógyszergyártó, akinek a 2023-ban kezdődő adóéve a Módosítás hatálybalépésekor nem zárult le és a Módosítással bevezetett új szabályokat választja a 2023.évi adóév vonatkozásában, szintén jogosult a gyógyszergyártói különadóját – legfeljebb annak összegéig – a gyógyszergyártói extraprofitadó összegével csökkenteni.

 A módosítás elsősorban a magyarországi gyógyszergyártóknak kedvez és azok kezdeményezésére került bevezetésre.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!