KNP Blog

AZ ORSZÁGGYŰLÉS MEGSZAVAZTA A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ ÚJ TÖRVÉNYJAVASLATOT
2022. 07. 13. KNP LAW

AZ ORSZÁGGYŰLÉS MEGSZAVAZTA A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÓK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ ÚJ TÖRVÉNYJAVASLATOT

A kormánypárti képviselők 2022. július 11-én benyújtották a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló (továbbiakban: „KATA”) új törvényjavaslatot, amit kivételes eljárásban, a rákövetkező napon, azaz 2022. július 12-én megtárgyalt és meg is szavazott az Országgyűlés.

Az elfogadott törvényjavaslat értelmében a kisadózó vállalkozások évi árbevétele nem haladhatja meg a 18 millió forintot, az ezt meghaladó rész után 40 százalékos mértékű adót köteles az adózó fizetni. A korábbi szabályozás értelmében az árbevételi küszöb 12 millió forint volt. Az adó mértéke minden kisvállalkozó számára havi 50 ezer forint.

Az elfogadott törvényjavaslat visszautal az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: „Art.”) rendelkezésére, amikor megemlíti, hogy azon kisadózó vállalkozások nem választhatják a KATA szerinti adózási rendszert, akik az Art. szerinti kifizetőtől (nem magánszemélytől) szereznek bevételt. Mindez azt jelenti, hogy a törvény hatálybalépését követően a kisadózó vállalkozók csak és kizárólag magánszemélyektől szerezhetnek bevételt, ide nem értve a taxis személyszállításból származó bevételt.

Az új KATA rendelkezései között található azon módosítás is, miszerint kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet a KATA adózási rendszer alanya, tehát azon kisadózók, akik jelenleg mellékállásban végeznek vállalkozási tevékenységet, a jövőben nem választhatják a KATA szerinti adózási formát. Ezen jogszabályi változások hozzávetőlegesen 450 ezer kisvállalkozót érintenek (többnyire kedvezőtlenül) Magyarországon.

A új KATA törvény 2022. szeptember 1-jén lép hatályba és az érintett adózóknak szeptember 25-ig kell megtenniük a törvény szerinti adóalanyiságra vonatkozó nyilatkozatukat.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!