KNP Blog

Meghosszabbodnak a távmunkára vonatkozó veszélyhelyzeti szabályok
2021. 02. 25. KNP LAW

Meghosszabbodnak a távmunkára vonatkozó veszélyhelyzeti szabályok

2021. február 22. napján az Országgyűlés további 90 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, mely a jelenlegi szabályozás szerint május 23-ig tart.

A hosszabbítás eredményeként a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI. 11.). számú Kormányrendelet hatálya is meghosszabbításra került, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltatók és a munkavállalók továbbra is eltérhetnek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 86. §-ban, a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 86/A §-ban meghatározott, a távmunkára vonatkozó rendelkezésektől, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény vonatkozó rendelkezéseitől. E rendelkezésektől való eltéréshez a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezése szükséges.

A rugalmas szabályozás célja a magyar gazdasági szereplők, valamint a gazdaság védelme, mivel a munkáltatók és a munkavállalók a munka törvénykönyvének távmunkára vonatkozó szabályaitól eltérő módon, szabadon állapodhatnak meg a távmunka szabályairól a veszélyhelyzet ideje alatt.

A 2020 novemberében meghozott korábbi szabályokkal egyezően a munkáltató továbbra is köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges feltételekről és a munkakörülmények szabályairól. A munkavállaló a munkavégzés helyét ezen munkakörülmények teljesülésére figyelemmel választja meg. Azok a munkavállalók, akik jogosultak a távmunkával kapcsolatos költségek megtérítésére és a munkáltatóval megállapodást kötöttek a távmunkavégzés és a költségtérítés feltételeiről, a kötelező havi minimálbér 10%-nak megfelelő összeget (2021-ben ez az összeg 16 740 Ft, körülbelül 55 dollár) a jövedelemadó-bevallásban költségként elszámolhatják. A minimálbért meghaladó távmunka költségtérítés költségként nem számolható el. A munkáltató jogosult ellenőrizni, hogy teljesülnek-e a munkáltató tájékoztatásában meghatározott feltételek. Fontos hangsúlyozni, hogy az ellenőrzés nem történhet előzetes tájékoztatás nélkül, és nem végezhető a munkavállalók munkaidején kívül.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!