KNP Blog

Veszélyhelyzet és védelmi intézkedések
2021. 03. 01. KNP LAW

Veszélyhelyzet és védelmi intézkedések

2021. február 22. napján az Országgyűlés a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény (a továbbiakban: „Törvény”) elfogadásával további 90 nappal, 2021. május 23-ig meghosszabbította az un. jogalkotási veszélyhelyzetet.

A veszélyhelyzeti jogrend a járvány okozta negatív hatások leküzdése érdekében gyors és hatékony cselekvést tesz lehetővé, mivel a Kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A Törvény elfogadásával az Országgyűlés újból hatályba léptette a veszélyhelyzet ideje alatt alkotott kormányrendeletetek hatályát és felhatalmazta a Kormányt ezen kormányrendeletek hatályának a veszélyhelyzet fennálltáig való meghosszabbítására. 

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet módosításáról szóló 85/2021. (II.27.) Kormányrendelet szerint a korlátozó intézkedések további két héttel, 2021. március 16. napjáig kerültek meghosszabbításra, így többek között a kijárási korlátozás este 20:00 és reggel 5:00 óra között és a kötelező maszkviselés. Az egyes gazdaságvédelmi intézkedések, mint a bértámogatások és az egyes adófizetési kötelezettségek elengedése és mérséklése 2021 március hónapban, míg a távmunkára vonatkozó speciális szabályok a veszélyhelyzet megszűnéséig, azaz 2021. május 23. napjáig maradnak hatályban.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!