KNP Blog

Koronavírus Magyarországon: Utazási korlátozásokkal kapcsolatos friss információk
2020. 08. 28. KNP LAW

Koronavírus Magyarországon: Utazási korlátozásokkal kapcsolatos friss információk

Tekintettel arra, hogy az Európai Unióból történő beutazást érintő szabályok enyhítésre kerültek, az alábbiakban összefoglaljuk a beutazási korlátozásokkal kapcsolatos legújabb magyarországi fejleményeket. Az új koronavírus (COVID-19) okozta megbetegedések száma az országban bevezetett korlátozó intézkedések óta – egészen az elmúlt napokig - csökkenő tendenciát mutatott.

Minderre tekintettel a lakosság védelme érdekében meghozott biztonsági intézkedések közül számos feloldásra került. Az érintett intézkedések a következők:

 • A 65 év feletti személyek részére az élelmiszerüzletekben és gyógyszertárakban kijelölt különleges vásárlási időszakot megszűntették;
 • Az egyes üzletek, éttermek és szállodák normál működése visszaállt, a korábbi nyitvatartási időre vonatkozó korlátozásokat feloldották;
 • A kórházakban, idősotthonokban és a hospice ellátást biztosító intézményekben a látogatási tilalmat feloldották;
 • A magyar Kormány szándékai szerint a következő tanév minden diák számára a szokásos tanrend szerint szeptember 1. napjával megkezdődik, feltéve, hogy a tanévkezdésig a koronavírus-statisztikák alapján eltérő intézkedések meghozatalára nem lesz szükség; azonban
 • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a maszkviselés továbbra is kötelező.

Az egyes országokat érintő beutazási korlátozások továbbra is érvényben maradnak. Ennek részleteiről ezen a linken tájékozódhat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-zold-besorolasu-norvegia Összefoglalva: A magyar állampolgárok és hozzátartozóik a ZÖLD besorolású országokból minden további ellenőrzés nélkül beléphetnek az ország területére. Azon állampolgárok, akik SÁRGA vagy PIROS besorolású országból érkeznek Magyarországra, belépéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át és kötelesek tizennégy napig házi karanténban maradni, kivéve ha a belépést megelőző öt napon belül és egymástól 48 óra időkülönbséggel elvégzett két negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A SÁRGA besorolású országból érkező magyar állampolgároknak a házi karantén elkerüléséhez egy negatív PCR-tesztre van szükségük, míg a VÖRÖS besorolású ország esetében a kötelező járványügyi megfigyelés elkerüléséhez két negatív teszt szükséges.

A magyar állampolgársággal nem rendelkező személyek az ország területére a SÁRGA besorolású országokból a magyar állampolgárokkal azonos feltételek mellett, míg a VÖRÖS besorolású országokból (fő szabály szerint) egyáltalán nem léphetnek be.

Minden olyan ország automatikusan ZÖLD besorolásúnak minősül, amely nem tartozik a kifejezetten a SÁRGA vagy VÖRÖS kategóriába. A jelen összefoglaló írásakor az előbbi két kategóriába sorolt országok a következők:

 • VÖRÖS besorolású országok:
  • Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, valamennyi afrikai ország és minden ázsiai ország Japán, Kína, Dél Korea és Ausztrália kivételével.
 • SÁRGA besorolású országok:
  • Bulgária, Egyesült Királyság, Oroszországi-Föderáció, Románia, Szerbia, Svédország, Japán, Kínai Népköztársaság, Egyesült Államok, Kanada és Spanyolország.

Azon személyek akik vízi úton vagy személygépjárművel érkeznek az ország területére, belépéskor kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át.

Amennyiben a fenti korlátozásokkal kapcsolatban kérdése merülne fel vagy az Önt érintő valamely speciális körülmény tekintetében bármiben a segítségére lehetünk, forduljon hozzánk bizalommal.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

  Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

  Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

  CONFERENCE BLEUE

  A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!