KNP Blog

További érvek a Magyarországon való befektetések mellett: Az új Gazdaságvédelmi Akcióterv
2020. 07. 31. KNP LAW

További érvek a Magyarországon való befektetések mellett: Az új Gazdaságvédelmi Akcióterv

A magyar kormány nemzetközi összehasonlításban is jelentős és sokrétű javaslatcsomagot jelentett be a fiskális és a monetáris intézkedések tekintetében. Az Európai Unió tagállamai közül mindössze hat olyan állam van, amely a 2019-es GDP-je több mint 16 százalékának megfelelő összeget fordít a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére.

Alábbi összefoglalónkban a magyar kormány által bevezetett munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő akcióterv főbb elemeit, valamint az azokhoz kapcsolódó olyan adókönnyítéseket és hitelkedvezményeket mutatjuk be, amelyek miatt érdemes vállalkozást működtetni és új vállalkozást alapítani Magyarországon.

A kormány három alapot hozott létre: 1. Járvány Ellen Védekezési Alapot, 2. Gazdaságvédelmi Alapot 3. és egy az Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapot.

A Gazdaságvédelmi Alapot a magyar munkahelyek, a magyar gazdaság védelmére és újraindítására, vagyis a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtására fordítják. A három pillérből álló akcióterv többek között a munkahelyek megőrzésről és az új munkahelyek teremtésről szól, továbbá az olyan kiemelt nemzetgazdasági ágazatok megerősítését tűzi ki célként, mint a turizmus, az egészségügy, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, illetve a film- és kreatív ipar. Az említett területek többletforrásra számíthatnak és ennek megfelelően beruházási és fejlesztési támogatásokban, adócsökkentésben részesülnek, valamint kedvező hiteleket és tőkeprogramokat is kapnak. Külön kiemelten a turizmus támogatására 600 milliárd forint azért lett elkülönítve. Az akcióterv fontos részét képezik a vállalkozások finanszírozása és a vállalati likviditást segítő hitel-, garancia- és tőkeprogramok. Az intézkedések részeként felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, aminek eredményeként normál adózóknak 75 napról 30 napra, megbízható adózóknak pedig 30 napról 20 napra csökken az áfa visszaigénylési időszak. A munkavállalóikat megtartó cégek számára technológiafejlesztésre, környezetvédelmi és energiahatékonysági beruházásra összesen több százmilliárd forintnyi keretösszeggel jelennek meg pályázatok.

1. A Magyar Kormány által kihirdetett hitelek

1.1. Növekedési Hitelprogram (NHP)

Az MNB a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai vállalatok támogatása érdekében elindította új, mikro, kis- és középvállalkozások megsegítését célzó programját, amelyhez 1000 milliárd forint forrást rendelt az eddigi NHP fix programban is elérhető 500 milliárdos keretösszeg mellé. Az új programban a felvehető hitel összeg 1-2000 millió forintig terjed, amely 3-20 év futamidőre vehető fel maximum 2,5 %-os kamattal. A hitelt bérfizetésre is lehet igényelni árbevétel híján, illetve az hitelkiváltásra is felhasználható. A jegybank emellett a gyors segítség érdekében előírta a kereskedelmi bankok számára a kéthetes hitelbírálati határidőt. Aki kifut az időből és elesik az adott hitelkérelemtől, azt a kérelmezőt az MNB más bankhoz fogja áthelyezni.

A hitel működésre, bővítésre és korszerűsítésre egyaránt felvehető. Az említett hitelek felhasználhatósága rugalmas, hiszen a hazai vállalkozások számára tőkét biztosítanak akár a fennmaradás, akár a COVID-19 után növekedés elősegítéséhez.

1.2. Növekedési Kötvényprogram (NKP)

A Magyar Nemzeti Bank a kötvénypiaci likviditás növelésével kívánja elérni, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is. Ez hozzájárulhat a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javulásához, így az inflációs cél fenntartható elérését több transzmissziós csatorna is hatékonyan tudja támogatni.

2. Munkahelyeket segítő intézkedések és adócsökkentések

A munkahelyek fennmaradása és a munkahelyteremtés érdekében a Kormány három hónapig 70 százalékban átvállalja a munkavállalók bérét, de csak abban az esetben, ha rövidített munkaidőben és nem otthoni munkavégzés keretében dolgoznak. Ezen túl, a K+F területen dolgozók 40 százalékos bértámogatást kapnak.

2020. július 1-jétől kettő százalékkal csökkentik a szociális hozzájárulási adó mértékét. A kisvállalati adó (kiva) mértéke 2021. január elsejétől 12 százalékról 11 százalékra fog csökkenni.

Az adócsökkentések mellett több adózási határidő - például a társasági adóé – 2020. május 31. napjáról 2020. szeptember 30. napjára módosul azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a COVID-19 következtében kihirdetett veszélyhelyzet miatti fizetési nehézségekkel küszködnek. Vállalkozások és egyének részére lehetőség lesz 12 havi részletfizetésre, vagy 6 havi pótlékmentes fizetési halasztásra is, 5 millió forintos limitig. Azok a vállalkozások és egyének, akiket súlyosabban érintett a COVID-19 következtében kihirdetett veszélyhelyzeti időszak, adófizetési kötelezettségük mérséklését is kérhetik, ugyancsak 5 millió forintos keretösszegig.

A turizmus ágazatban dolgozók helyzetének segítése érdekében a kormány az év végéig felfüggesztette az idegenforgalmi adó fizetését. A turizmus támogatására 600 milliárd forintot fordít a kormány és felújítási támogatást kapnak a vendéglátóipari vállalkozások.

3. Miért éri meg vállalkozási tevékenységbe kezdeni Magyarországon a COVID-19 utáni időszakban?

3.1. A cégalapításhoz kapcsolódó költségek mértéke alacsony

A betéti társaság létrehozásával járó költségek mértéke gyakorlatilag nulla, amennyiben a társaság alapítása egyszerűsített cégeljárás keretében történik. A betéti tárasaság alapításának költségei csupán a külső és a belső tagok által fizetett csekély összegű vagyoni hozzájárulást (általában személyenként 15 000 forintot) és a jogi képviselői díjat igényli.

A korlátolt felelősségű társaság egyszerűsített cégeljárásban történő alapítása szintén illetékmentes. A korlátolt felelősségű társaság alapítása 3 millió forint törzstőkével történik, amely 30%-t készpénzben kell befizetni, de a fennmaradó rész nem vagyoni hozzájárulásból állhat.

A zártkörűen működő részvénytársaság egyszerűsített cégeljárás keretében történő alapítása 50. 000,- Ft illeték fizetési kötelezettséget von maga után. A társaságot minimum 5 millió forint alaptőkével lehet megalapítani, amelyből az alapítók 30%-ot kötelesek készpénz formájában a társaság rendelkezésére bocsátani.

3.2. Kedvező hitel konstrukciók

Ahogyan fent ismertettük, a magyar gazdaságélénkítő és gazdaságvédelmi akcióterv keretében a magyar kormány rendkívül kedvező feltételekkel kínál a vállalatok növekedését segítő hitelkonstrukciókat.  A prioritást élvező ágazatokon kívül, mint például a turizmus, az egészségügy, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, és a közlekedés mellett az állam a foglalkoztatással kapcsolatos költségeket is csökkenti és támogatást nyújt a munkahelyek megőrzéséhez.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!