KNP Blog

VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK AZ EGYEDI MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELMEK ELBÍRÁLÁSÁBAN
2022. 10. 21. KNP LAW

VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK AZ EGYEDI MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELMEK ELBÍRÁLÁSÁBAN

Magyarországon a gyógyszerek többségének fogyasztói árát a társadalombiztosítás részben vagy teljes egészében megtéríti, azonban leginkább a daganatos betegségek gyógyítása során előfordul, hogy a közfinanszírozott gyógyszerek és terápiák lehetősége kimerül, és a gyógyuláshoz szükséges egyéb készítményeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (továbbiakban „NEAK”) nem finanszírozza. Ilyen esetekben a beteg és kezelő orvosa kérésére a NEAK egy un. egyedi méltányossági eljárás keretében tudja átvállalni a kezeléshez szükséges gyógyszerek és terápiák költségeit.

Bidló Judit, a NEAK főigazgató-helyettese a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (továbbiakban: „META”) 2022. október 19. napján tartott konferenciáján bejelentette, hogy a NEAK a méltányossági gyógyszerek elbírálásnak észszerűsítését tervezi. A változtatásnak az a célja, hogy a kizárólag egyedi méltányossági alapon beszerezhető gyógyszerek a jövőben a normál támogatási rendszerben elérhetővé váljanak. Ennek oka, hogy csökkentsék az ilyen jellegű kérelmek számát és az ezek elbírálásával járó adminisztrációs terheket. Ennek szükségességét igazolandó, Dr. Bidló elmondta, hogy a NEAK-hoz, 2022 októberig több mint 21.000 méltányossági kérelem érkezett.

A NEAK 2023. januárig várja a gyógyszergyártók új befogadási kérelmeit és azt tervezi, hogy ezen időponttól kezdődően minden befogadási kérelem 90 napon belül elbírálásra fog kerülni.

A tervezet szerint csak akkor kell méltányossági kérelmet benyújtani, ha az adott terápia közfinanszírozására valóban nincs más lehetőség. Ilyen esetekben egy új elektronikus felület lesz elérhető amin keresztül az orvosoknak egy részletes kérelmet kell előterjeszteniük annak indokolásával, hogy betegüknek miért egy nem befogadott készítményes terápiát választanak és attól milyen eredményt várnak.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!