KNP Blog

VÁLTOZIK A FOGYASZTÓVÉDELMI TÖRVÉNY - 2024 JANUÁRTÓL NAGYOBB SZEREPHEZ JUTNAK A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK
2023. 10. 16. KNP LAW

VÁLTOZIK A FOGYASZTÓVÉDELMI TÖRVÉNY - 2024 JANUÁRTÓL NAGYOBB SZEREPHEZ JUTNAK A BÉKÉLTETŐ TESTÜLETEK

Bővülnek a fogyasztók lehetőségei a fogyasztói jogvitáik gyors, hatékony és ügyvédi közreműködést nem igénylő rendezésére a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fogyasztóvédelmi törvény) 2024. január 1. napjától hatályos módosításai nyomán.

Az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló 2023. évi XX. törvény (a továbbiakban: Módosító törvény) új békéltető testületi rendszert alakít ki és ezáltal több ponton is módosítja a Fogyasztóvédelmi törvényt a vitarendezési lehetőségek rugalmasabbá és hatékonyabbá tétele érdekében.

E tekintetben a legjelentősebb változás, hogy a békéltető testületek a jövőben a vállalatok kifejezett alávetési nyilatkozata nélkül is kötelezést tartalmazó, végrehajtható határozatot hozhatnak az adott vállalkozással szemben, ha a fogyasztó kérelme megalapozott és az érvényesíteni kívánt igény nem haladja meg a 200.000,- Ft, azaz a kb. 700 EUR összeget. Főszabály szerint a testületek online fognak eljárni és személyes meghallgatást csak a fogyasztó kérelmére tartanak. A vállalkozásoknak biztosítaniuk kell online részvételüket a meghallgatásokon.

Szervezeti szempontból is jelentős változásokat hoz a Módosító törvény. Lecsökkenti a jelenleg vármegyék szerint szervezett 20 békéltető testületet 8 regionális békéltető testületi központra. Ezeken a központokon kívül a megyeszékhelyeken továbbra is sor kerülhet személyes meghallgatásra a fogyasztó választása esetén, sőt, bővülnek a személyes meghallgatási helyek a nem megyeszékhelynek számító megyei jogú városokban, melynek eredményeként az eddigi 20 helyett 27 helyen lesz erre lehetőség.

További könnyebbség a fogyasztók számára, hogy a kötelezést tartalmazó határozat esetén az eljárás költségei is teljes mértékben a vállalkozást terhelik, míg a fogyasztó kérelmének elutasítása esetén a felek saját költségeiket viselik, azaz a fogyasztónak semmilyen körülmények között nem kell megtérítenie a vállalkozás költségeit.

A fogyasztók mozgásterének növelése mellett a Módosító törvény szűkíti is ezek körét mivel 2024. január 1-től a mikro-, kis- és középvállalkozások már nem minősülnek fogyasztónak a Fogyasztóvédelmi törvény értelmezésében.

A fentiek szerinti valamennyi módosítás célja, hogy egyfelől lekövesse a piaci változásokat, másfelől minél jobban kielégítse a fogyasztók igényeit egy reaktív és költséghatékony vitarendezési rendszer kialakításával. Az idő és a gyakorlat lesz hivatott bizonyítani, hogy ezek a módosítások meghozzák-e a kívánt eredményt és nem terhelik túl a vállalkozásokat.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!