KNP Blog

ÚJ TÖRVÉNYJAVASLAT MÓDOSÍTANÁ A GYÓGYSZEREKRE ÉS A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖKRE VONATKOZÓ EGYEDI MÉLTÁNYOSSÁG RENDSZERÉT
2024. 06. 11. KNP LAW

ÚJ TÖRVÉNYJAVASLAT MÓDOSÍTANÁ A GYÓGYSZEREKRE ÉS A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖKRE VONATKOZÓ EGYEDI MÉLTÁNYOSSÁG RENDSZERÉT

2024. június 10. napján nyújtotta be a miniszterelnökség a T/8560. számú, Az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot („Törvényjavaslat”), amely 2025. január 1. hatályával tervezi módosítani a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény („Ebtv.”) szerinti méltányosságból igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások körét.

A Törvényjavaslat alapján 2025. január 1. napjától egy új szervezet, a Batthyány-Strattmann László Alapítvány („Alapítvány”) döntene azon méltányossági kérelmekről, melyek olyan gyógyszerre és gyógyászati segédeszköz támogatására irányulnak, melyek még semmilyen indikációban nem kerültek befogadásra a társadalombiztosításba. Ebbe a körbe tartoznak a törzskönyvezett, de még semmilyen formában nem támogatott gyógyszerek, melyek kiszolgálása patikán keresztül történik, valamint a ritka betegségek kezelésére alkalmas ún. orphan gyógyszerek.

Méltányossági jogkörében eljárva az Alapítvány az emberi élet és egészség védelme, valamint a társadalmi és gazdasági felelősségvállalás szellemében, nem hatósági eljárás keretében döntene a támogatás nyújtásáról vagy annak megtagadásáról.

A Törvényjavaslat értelmében 2025. január 1. napját követően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő („NEAK”) csak a valamely indikációba már befogadott, ugyanakkor a kérelmezett indikációban társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető allopátiás gyógyszer, különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszer, valamint gyógyászati segédeszköz árához nyújthatna egyedi méltányosság alapján ártámogatást.

Az Alapítvány által kezelt eljárások felmenő rendszerben kerülnének kialakításra, vagyis csak azon esetekben finanszírozza az Alapítvány az ellátásokat, amelyek esetében eredetileg döntött, míg a folyamatban lévő ügyekben továbbra is a NEAK járna el.


Ha bármilyen kérdésük felmerülne, keressenek minket bizalommal.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!