KNP Blog

ÚJ MUNKAJOGI KIHÍVÁSOK: ÁTTEKINTÉS A 2024. JANUÁR 1-TŐL BEVEZETETT VÁLTOZÁSOKRÓL
2024. 01. 25. KNP LAW

ÚJ MUNKAJOGI KIHÍVÁSOK: ÁTTEKINTÉS A 2024. JANUÁR 1-TŐL BEVEZETETT VÁLTOZÁSOKRÓL

A 2023-as esztendő számtalan új munkajogi szabályt vezetett be, jelentős módosításokkal, így például egy új szabadságtípus (szülői szabadság) bevezetésével, az apasági szabadság meghosszabbításával, valamint a munkáltató felvételkor irányadó tájékoztatási kötelezettségével összefüggésben. A 2024-es év kezdetével a változások talán kevésbé lesznek drámaiak, de vannak olyan lényeges szempontok, amelyeket mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak figyelembe kell venniük. Ebből kifolyólag cikkünkben a következő témákat fogjuk érinteni:

 • a szülőket megillető pótszabadság kiadásának változásai;
 • az adminisztratív kötelezettségek egyszerűsítése a munkaviszony megszűnésekor;
 • a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat eltörlése;
 • a dokumentumok megőrzésének egyszerűsítése; és
 • a munkahelyi balesetek kivizsgálása.

Szülők Jogai: Pótszabadság Kiadása

A legjelentősebb változás a szülői fizetett éves pótszabadság kiadásában rejlik. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: „Mt.”) 122. § (4a) bekezdése mostantól lehetőséget biztosít a szülők számára, hogy nagyobb önrendelkezést gyakoroljanak a gyermekeik számától függő pótszabadságuk felhasználásában.

A tizenhat (16) év alatti gyermekekre vonatkozó szabályok pótszabadságot biztosítanak a szülők számára, amely az adott gyermekek számától függően két (2) és hét (7) munkanap között mozog:

a) két (2) munkanap egy (1) gyermek esetében;

b) négy (4) munkanap két (2) gyermek esetében;

c) hét (7) munkanap több mint két (2) gyermek esetében.

Fogyatékkal élő gyermekek esetében ez a pótszabadság két (2) munkanappal növekszik fogyatékkal élő gyermekenként.

2024. január 1-jétől a szülők dönthetnek majd a plusz szabadságuk időzítéséről, bár ez a lehetőség csak a gyermekeikhez közvetlenül kapcsolódó, fent ismertetett opcióra korlátozódik. A pótszabadság igénybevételéhez tizenöt (15) napos értesítési idő szükséges, az ennél rövidebb időn belül beérkező kérelmeket a munkáltató indokolás nélkül visszautasíthatja.

Adminisztratív Kötelezettségek Egyszerűsítése a Munkaviszony Megszűnésekor

A munkáltatók számára jelentős könnyebbséget jelent a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos adminisztratív feladatok egyszerűsítése. Korábban a munkáltatóknak különböző igazolásokat kellett kiállítaniuk, mostantól azonban egyetlen dokumentumot kell kiállítaniuk a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 36/A. bekezdésének megfelelően. Ez az igazolás – akár elektronikus, akár papír alapú – minden lényeges információt tartalmaz, ezzel is segítve a munkaviszony megszüntetésére irányuló folyamat hatékonyságát.

A Kötelező Orvosi Alkalmassági Vizsgálatok Eltörlése

A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi CIX. törvény (a továbbiakban: „Módosító Törvény”), 2024. szeptember 1-i hatállyal forradalmi változást hoz be azáltal, hogy eltörli a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatokat. Míg a munkáltatóknak megmarad a mérlegelési jogkörük, hogy bármely munkakörben orvosi vizsgálatot kérjenek, az általános kötelezettséget megszüntetik, az adminisztratív terhek csökkentését célozva.

A munkáltatók továbbra is felelősek lesznek annak biztosításáért, hogy a munkavállalók megfeleljenek bizonyos fiziológiai és egészségügyi kritériumoknak, de ők dönthetnek az orvosi alkalmassági vizsgálatok szükségességéről, hacsak jogszabály másként nem rendelkezik. Egy várhatóan 2024 elején megjelenő miniszteri rendelet fogja meghatározni azokat a munkaköröket, ahol az orvosi alkalmassági vizsgálatok továbbra is kötelezőek maradnak.

Bár a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat eltörlésre kerül, a munkáltató továbbra is felelős marad a munkahelyi balesetekért vagy a munkavállaló egészségének romlásáért. Az új szabályok értelmében a munkavállaló továbbra is csak olyan munkára és csak akkor alkalmazható, ha:

a) annak ellátásához megfelelő élettani adottságokkal rendelkezik;

b) foglalkoztatása az egészséget és testi épséget károsan nem befolyásolja;

c) foglalkoztatása nem jelent veszélyt a munkavállaló reprodukciós képességére; és,

d) mások egészségét vagy testi épségét nem veszélyezteti.

Dokumentumok Megőrzésének Egyszerűsítése

A Módosító Törvény kedvező változásokat vezet be a nyugdíjjogosultsággal kapcsolatos iratmegőrzési követelmények enyhítésével. A munkáltatóknak korábban a munkavállaló nyugdíjkorhatárának elérését követő öt (5) évig kellett megőrizniük a munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumok jelentős részét. Ez a kötelezettség azonban 2025-től kezdődően megszűnik, bár a 2024. december 31. napjáig keletkezett dokumentumokat továbbra is meg kell őrizni.

Fokozott Figyelem a Munkahelyi Balesetek Kivizsgálására

Míg számos változás az adminisztratív terhek csökkentését célozza, az 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló 2023. évi CXVIII. törvény új kötelezettséget vezet be a munkáltatók számára a munkahelyi balesetek kivizsgálására és dokumentálására tekintetében. E kötelezettség 2024. január 1-jétől kezdve minden balesetre vonatkozik, függetlenül attól, hogy a munkavállaló munkaképtelenségét eredményezik-e, hangsúlyozva a munkahelyi biztonság biztosítása iránti megújult elkötelezettséget.

***

Összegezve elmondhatjuk, hogy talán a 2024-es év kezdete nem hoz átütő változásokat, de a magyar munkajogi törvények kisebb módosításai törekvést mutatnak a munkáltatók és a munkavállalók érdekeinek kiegyensúlyozására.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

  Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

  Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

  CONFERENCE BLEUE

  A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!