KNP Blog

MEGJELENT A KORMÁNY HELYI IPARŰZÉSI ADÓ DEVIZÁBAN TÖRTÉNŐ MEGFIZETÉSÉRŐL SZÓLÓ RENDELETE
2022. 09. 27. KNP LAW

MEGJELENT A KORMÁNY HELYI IPARŰZÉSI ADÓ DEVIZÁBAN TÖRTÉNŐ MEGFIZETÉSÉRŐL SZÓLÓ RENDELETE

2022. augusztus 11-én közzétett hírlevelünkben https://www.knplaw.com/megjelent-a-298-2022-viii-9-kormanyrendelet-a-tarsasagi-ado-devizaban-torteno-megfizeteserol/ összefoglaltuk a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022 (VIII.9.) Kormányrendelet legfontosabb szabályait.

A társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló hírlevelünk folytatásaként az alábbiakban ismertetjük a Magyar Közlönyben mai napon megjelent helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről szóló 366/2022. (IX. 26.) Kormányrendelet (a továbbiakban: „Kormányrendelet”) rendelkezéseit:

 • A Kormányrendelet értelmében az adózók 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségüket a Magyar Államkincstár által a helyi iparűzési adót bevezetett illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: „NAV”) részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti.
 • A Magyar Államkincstár a fizetési kötelezettség teljesítésére a számlára utalt euró- vagy amerikai dollár összegnek a Magyar Nemzeti Bank által közzétett árfolyamon átszámított, és a Magyar Államkincstár számláján jóváírt forintösszegét utalja az illetékes önkormányzat, illetve a NAV számlájára.
 • Az adó megfizetésének napja az illetékes önkormányzat, illetve a NAV számláján való jóváírás napja.
 • A Kormányrendelet a kihirdetését követő 15. napon, azaz 2022. október 12. napján lép hatályba és a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztéséig marad hatályban.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

  Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

  Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

  CONFERENCE BLEUE

  A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!