KNP Blog

MEGJELENT A 298/2022. (VIII.9.) KORMÁNYRENDELET A TÁRSASÁGI ADÓ DEVIZÁBAN TÖRTÉNŐ MEGFIZETÉSÉRŐL
2022. 08. 11. KNP LAW

MEGJELENT A 298/2022. (VIII.9.) KORMÁNYRENDELET A TÁRSASÁGI ADÓ DEVIZÁBAN TÖRTÉNŐ MEGFIZETÉSÉRŐL

Augusztus 2-án megjelent hírlevelünk https://www.knplaw.com/a-gazdasagi-tarsasagok-euroban-es-us-dollarban-is-megfizethetik-a-tarsasagi-adojukat-es-iparuzesi-adojukat/ folytatásaként ezúton foglaljuk össze a 2022. augusztus 9-én megjelent kormányrendeletet, miszerint a társaságok a jövőben nem csak forintban, de euróban vagy US dollárban is megfizethetik társasági adójukat.

A 298/2022 (VIII.9.) Kormányrendelet értelmében a társaságok az adóév első napját megelőző hónap első napjáig, azaz az idén legkésőbb 2022. december 1-ig tehetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon bejelentést, miszerint a továbbiakban devizában szeretnék megfizetni adókötelezettségüket. Az ilyen módon megtett módosítás a következő adóév első napjától válik hatályossá. Azok a társaságok, amelyek adófizetési kötelezettségüket devizában kívánják teljesíteni a Magyar Államkincstár deviza adófizetésre vezetett számlájára kötelesek azt teljesíteni.

Az euró vagy US dollár-összeg az átutalás Magyar Államkincstár számlájára történő beérkezés napján, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben kerül jóváírásra az adózó adószámláján. Ha azon a napon nincs a Magyar Nemzeti Bank által közzétett árfolyam, akkor a legutolsó közzétett árfolyammal számított forintösszeg kerül jóváírásra.

A rendelet 2022. augusztus 10. napjától hatályos.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!