KNP Blog

Meghosszabbított korlátozások, oltás semleges COVID-19 igazolás és szigorúbb beutazási szabályok
2021. 03. 02. KNP LAW

Meghosszabbított korlátozások, oltás semleges COVID-19 igazolás és szigorúbb beutazási szabályok

A Magyar Közlönyben 2021. február 27. napján jelentek meg a koronavírus miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos további jogszabályváltozások.

A Kormány 85/2021. (II.27.) Kormányrendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet módosításában rendelkezett a 2020. novembere óta érvényben lévő korlátozások meghosszabbításáról. Ezen módosításnak megfelelően 2021. március 16. napjáig fennmarad a kijárási korlátozás (este 20:00 és reggel 5:00 óra között), a kötelező maszkviselés, az általános rendezvénytilalom, az üzletek korlátozott nyitvatartása, az oktatási intézményekre vonatkozó szabályok és a közterületeken való ingyenes parkolás.

A Kormány módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Kormányrendeletet. A módosítást követően a védőoltás típusát és származási országát nem tüntetik fel a koronavírus elleni védettséget igazoló és 2021. március 1. napját követően beoltottaknak postai úton automatikusan megküldött oltási igazolványokban.

A Kormány az utazásokat szigorító további intézkedéseket vezetett be. Az erre vonatkozó részletszabályokat a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII.30.) Kormányrendeletet módosító 88/2021. (II.27.) Kormányrendelet tartalmazza.  A gazdasági, illetve az üzleti célú utazásra vonatkozó rendelkezések értelmébe a magyar állampolgár Magyarországról történő gazdasági vagy üzleti célú kiutazást követően Magyarország területére a magyar állampolgárokra vonatkozó általános belépési szabályok szerint léphet be (10 nap karantén, vagy 2 negatív PCR teszt).

Kivételt képeznek a fenti rendelkezés alól az alábbi esetek. A magyar állampolgár Magyarországról történő gazdasági vagy üzleti célú kiutazása:

 1. az Európai Unió Tagállamaiba;
 2. Európai Gazdasági Térség részes államaiba;
 3. az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a szabad mozgás és tartózkodás joga tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állammal azonos jogállású államba;
 4. európai uniós tagjelölt államba;
 5. Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságba; vagy
 6. a külgazdasági és külügyminiszter 4/2021. (III. 1.) KKM rendelete a járványügyi készültségi időszakban a gazdasági, illetve üzleti célú utazás körébe tartozó további államokról (továbbiakban: „KKM rendelet”) hozott rendeletben meghatározott államba irányul. 

A KKM rendelet értelmében a Korm. rendelet 9/A. § (2) bekezdés f) pontja szerinti további államok a következők:

a) Amerikai Egyesült Államok

b) Bahrein

c) Egyesült Arab Emírségek

d) Indiai Köztársaság

e) Indonéz Köztársaság

f) Izrael Állam

g) Japán

h) Kínai Népköztársaság,

i) Koreai Köztársaság

j) Oroszországi Föderáció

k) Szingapúr

l) Török Köztársaság

m) Ukrajna

A KKM rendelet kihirdetése napján, azaz 2021. március 1-jén 21:00 órakor lépett hatályba.

A fenti esetekben, amennyiben a kiutazás célja olyan gazdasági vagy üzleti célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Az igazolás hitelességének kétsége esetén az általános eljárás szerint kell eljárni (10 nap karantén, vagy 2 db negatív PCR teszt).

A nem magyar állampolgár gazdasági vagy üzleti célból Magyarország területére a magyar állampolgársággal nem rendelkezőkre vonatkozó általános belépési szabályok szerint léphet be (10 nap karantén, vagy 2 db negatív PCT teszt).

Kivételt képeznek a fenti rendelkezés alól az alábbi esetek. Magyarországra történő üzleti célú beutazás esetén a nem magyar állampolgár:

 1. a magyar állampolgárokra vonatkozó fenti kivételekben felsorolt (1-6.) valamelyik állam állampolgára; vagy
 2. ezen államok valamelyikében 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult.

Ezekben az esetekben amennyiben a nem magyar állampolgár Magyarországra történő beutazása gazdasági vagy üzleti célú tevékenység és a személy ezt Magyarország területére történő belépéskor igazolja, a nem magyar állampolgár Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Az igazolás hitelességének kétsége esetén az általános eljárás szerint kell eljárni (10 nap karantén, vagy 2 db negatív PCR teszt).

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

  Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

  Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

  CONFERENCE BLEUE

  A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!