KNP Blog

JELENTŐS MÓDOSÍTÁSOK AZ IDEGENRENDÉSZETI SZABÁLYOZÁSBAN - HATÁLYBA LÉPETT AZ ÚJ BEVÁNDORLÁSI TÖRVÉNY
2024. 01. 16. KNP LAW

JELENTŐS MÓDOSÍTÁSOK AZ IDEGENRENDÉSZETI SZABÁLYOZÁSBAN - HATÁLYBA LÉPETT AZ ÚJ BEVÁNDORLÁSI TÖRVÉNY

A Magyar Közlönyben 2023. december 21. napján került kihirdetésre a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvény (a továbbiakban: „Btátv.”), amely jelentős változásokat vezetett be a bevándorlási ügyek szabályozási hátterében.

Bár a részeletes jogi követelményeket tartalmazó végrehajtási rendelet még nem került kihirdetésre, két lényeges információ már most is kiolvasható a Btátv.-ből:

  1. Minden, 2023. december 31. napja előtt benyújtott idegenrendészeti kérelem elbírálása jelenleg szünetel és 2024. március 1. napjától kezdve folytatódik;
  2. Új idegenrendészeti kérelem nem nyújtható be 2024. január 1. napja és 2024. február 29. napja között, kivéve az olyan tartózkodási engedélyre vagy nemzeti tartózkodási kártyára vonatkozó kérelmeket, amelyek kiállítását nemzeti érdekből kérelmezik.

2024. január 1. napjától 2024. február 29. napjáig csak néhány ügytípusban van lehetőség ügyintézésre. Ilyen például a biometrikus adatok felvétele a 2023. december 31-ig benyújtott elektronikus kérelmek esetében; okmányok cseréje vagy pótlása; valamint az ez idő alatt  lejáró ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolás meghosszabbítása.

Azon személyek esetében, akik magyarországi tartózkodása jelenleg ideiglenes tartózkodásra jogosító igazoláson alapszik érdemes figyelniük az igazolás meghosszabbítására, mivel a tartózkodási engedélyekkel ellentétben - amelyek érvényessége automatikusan meghosszabbodik 2024. április 30. napjáig, amennyiben a felfüggesztés ideje alatt járnának le - az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolások minden esetben a kibocsátáskor meghatározott lejáratnak megfelelően vesztik érvényességüket.

A Btátv.-ben foglalt rendelkezések alapján, főszabály szerint, egy 2023. december 31. napja előtt benyújtott, jelenleg függőben lévő kérelem a korábbi bevándorlási szabályok alapján lesz elbírálva. Mindez azonban a Btátv. és a még közzé nem tett új rendelkezések speciális szabályainak függvényében egyedi esetekben változhat. Minden, 2023. december 31. napját követően beadott új kérelem a Btátv. szabályai szerint kerül majd elbírálásra, a külön meghatározott kivételek mellett.

Azok, akik 2024. január 1. napja előtt már kaptak tartózkodási engedélyt, az engedélyük érvényességi idején belül továbbra is jogosultak lesznek Magyarországon tartózkodni, utána azonban nekik is az új szabályoknak megfelelően kell eljárniuk. Mivel a végrehajtási szabályok még kidolgozás alatt állnak, a változások pontos mértékét jelenleg nem lehet teljes egészében felmérni, amelyekről a végrehajtási rendelet megjelenését követően haladéktalanuk tájékoztatni fogjuk hírlevelünk olvasóit.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!