KNP Blog

EGYES GYÓGYSZERGYÁRTÓ CÉGEK MENTESÜLNEK AZ EXTRAPROFIT ADÓ ALÓL
2023. 03. 01. KNP LAW

EGYES GYÓGYSZERGYÁRTÓ CÉGEK MENTESÜLNEK AZ EXTRAPROFIT ADÓ ALÓL

A Magyar Közlönyben 2023. március 1. napján jelent meg a 62/2023. (II. 28.) Kormányrendelet, ami módosította az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendeletet (a továbbiakban: „Rendelet”). A Rendelet módosításával meghatározták azon gyógyszergyártók körét, akik a 2022. és 2023. pénzügyi évre vonatkozóan extraprofit adó megállapítására, bevallására és megfizetésére kötelezettek Magyarországon.

A Rendelet módosítását megelőzően a gyógyszergyártók extraprofit adó megfizetésének kötelezettsége a TEÁOR 2120 (gyógyszerkészítmény-gyártás) és a TEÁOR 2110 (gyógyszeralapanyag-gyártás) főtevékenységgel rendelkező valamennyi gyógyszergyártó cégre vonatkozott. A Rendelet módosításával a 2022. és 2023. adóévre vonatkozóan extraprofit adó megfizetésére azon Magyarországon bejegyzett gyógyszergyártók kötelezettek, amelyeknek a TEÁOR 2120 és a TEÁOR 2110 főtevékenységből származó összesített nettó árbevételük az adóév első napján rendelkezésre álló legutolsó éves beszámoló alapján meghaladja a teljes nettó árbevételük 33,33%-át.

A Rendelet értelmében az extraprofit adó megfizetésének kötelezettsége többek között a Teva Gyógyszergyár Zrt., az Egis Gyógyszergyár Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a CHINOIN Zrt. (Sanofi Magyarországon működő vállalata), valamint a Béres Gyógyszergyár Zrt. gyógyszergyártó vállalatokat érinti, ugyanakkor nem érinti azon vállalatokat, akiknek bár főtevékenységük a gyógyszerkészítmény-gyártás vagy gyógyszeralapanyag-gyártás, a 2022. és 2023. adóév során ezen tevékenység(ek)ből származó bevételük a teljes árbevételük 33,33%-át nem haladja meg.

Abból kifolyólag, hogy az extraprofit adóra kötelezett gyógyszergyártó cégek köre pontosítva lett a főtevékenységből származó bevétel meghatározásával, egyértelműen megállapítható, hogy a módosítás azon cégeket érinti hátrányosan, amelyeknek a főtevékenységükből származó bevételük a teljes nettó árbevételük legalább 33,33%-át teszi ki. Következtetésképpen, a Rendelet azon hazai gyógyszergyártóknak kedvez, amelyek főtevékenysége bár a Rendelet által nevesített tevékenységek egyike, az abból származó árbevételük azonban nem éri el a 33,33% határértéket.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!