KNP Blog

COVID-19 védettségi igazolás
2021. 02. 16. KNP LAW

COVID-19 védettségi igazolás

A Kormány koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II.12.) Kormányrendelete (a továbbiakban: „Kormányrendelet”) 2021. február 13. napján lépett hatályba. A Kormányrendelet szerint a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolását szolgálja az Európai Unióban vagy Magyarországon engedélyezett COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás, valamint a COVID-19 betegségből történő meghatározott időn belüli felgyógyulás. A védettség igazolására alkalmas a védettségről kiállított hatósági igazolvány (a továbbiakban: „COVID-19 igazolás”) és letölthető applikáció. 

A COVID-19 igazolás az egyes adatokat angol nyelven is tartalmazza és személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. A COVID-19 igazolások kiadása 2021. március 1-én kezdődik és a kapcsolódó jogosultságok a www.koronavirus.gov.hu oldalon lesznek elérhetőek.

A COVID-19 igazolás kiállításának három lehetséges esetkörét rendezi a Kormányrendelet.

1. VÉDŐOLTÁS

A Kormányrendelet szerint az Európai Unióban, vagy Magyarországon engedélyezett, a lakosság oltására felhasznált és a gyártó által meghatározott dózisú COVID-19 oltóanyaggal történő védőoltás (a továbbiakban: „alapimmunizáció”) esetén állítható ki a COVID-19 igazolás. Védőoltás esetén feltüntetésre kerül az oltás időpontja és típusa. A védőoltást igazoló COVID-19 igazolásnak nincs érvényességi (lejárati) ideje. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ mint az EESZT működtetője védőoltást igazoló applikációt is biztosít az érintetteknek, ami ugyancsak igazolja az oltottságot.

2. IGAZOLT FELGYÓGYULÁS

A COVID-19 igazolás a fertőzésből való felgyógyulás napját követő 6 (hat) hónapig érvényes az alábbi esetekben:

  • a felgyógyulás napja az EESZT-ben nyilvántartott, utolsó pozitív eredményű molekuláris biológiai vizsgálat (a továbbiakban: „PCR teszt”) vagy az antigén gyorstesztet követő negatív eredményű PCR teszt napja;
  • negatív eredményű PCR teszt hiányában a felgyógyulás napja az utolsó pozitív eredményű antigén gyorsteszt vagy PCR teszt napját követő tizedik nap.

A védettségről szóló hatósági igazolványt Budapest Főváros Kormányhivatala a 2021. március 1. napját megelőző felgyógyulás, vagy alapimmunizálás esetén 2021. március 15. napjáig; 2021. március 1. napját követő felgyógyulás, illetve alapimmunizálás esetén a felgyógyulástól, illetve alapimmunizálástól számított nyolc (8) napon belül kiállítja ki és postai úton kézbesíti.

3. POZITÍV ELLENANYAG VIZSGÁLAT

Amennyiben Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által laboratóriumban elvégzett pozitív eredményű vizsgálat igazolja, hogy a szervezetben a koronavírus elleni ellenanyag jelen van, a COVID-19 igazolás érvényességének dátuma a vizsgálatot követő 4 (négy) hónap. A vizsgálatnak a Kormány által megállapított maximális ára 11 000 Ft.

Az ellenanyag vizsgálat esetén a hatóság a védettségről szóló hatósági igazolványt kérelemre állítja ki, a 2. pontban megjelölt határidők szerint. Ilyen esetben a COVID-19 igazolás elektronikus űrlapon vagy bármelyik kormányablakban személyesen igényelhető, melynek díja 3 000 Ft. A kérelemhez mellékelni kell a Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által elvégzett vizsgálat eredményét és az annak értékelését tartalmazó leletet.

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!