KNP Blog

AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT LÉTREJÖTT KETTŐS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSÉRŐL SZÓLÓ EGYEZMÉNY FELMONDÁSA ÉS ANNAK EGYES ADÓZÁSI KÖVETKEZMÉNYEI
2023. 02. 27. KNP LAW

AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT LÉTREJÖTT KETTŐS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSÉRŐL SZÓLÓ EGYEZMÉNY FELMONDÁSA ÉS ANNAK EGYES ADÓZÁSI KÖVETKEZMÉNYEI

Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény (a továbbiakban: „Egyezmény”) 1979. óta van hatályban. Az Egyezmény felmondásáról az Amerikai Egyesült Államok kormánya 2022. július 8-án döntött és erről egyidejűleg értesítette a magyar kormányt. Erre tekintettel az Egyezmény 2023. január 8-ával felmondottnak tekintendő, mivel annak 26. cikke rendelkezik arról, hogy a felmondás előtt hat (6) hónappal köteles az egyik fél a másik felet felmondási szándékáról diplomáciai úton értesíteni 1. Az Egyezmény rendelkezései 2023. december 31-ig maradnak hatályban.

Ahhoz, hogy megértsük az Egyezmény biztosította eddigi előnyöket, érdemes megvizsgálni a két szerződő állam egyes adózási szabályainak alakulását az Egyezmény hatálya alatt, valamint az Egyezmény hiányában, azaz 2024. január 1-jét követően.

Társaságok adózása

A jelenleg még hatályban levő Egyezmény értelmében, ha egyik állam vállalkozása telephely útján a másik államban fejti ki a tevékenységét, akkor a telephelyre jutó jövedelem után csak a másik államban keletkezik adókötelezettség. Bár az Egyezmény hiányában a magyar vállalkozás amerikai telephelyének betudható jövedelme a továbbiakban nem fog mentesülni a magyar társasági adózás alól, viszont az Egyesült Államokban megfizetett adó 90%-a beszámítható lesz a magyar társasági adóba, ami nagyjából ellentételezi az amerikai telephely jövőbeli magyarországi társasági adókötelezettségét.

Ugyanakkor a magyar társaságok Amerikai Egyesült Államokból származó kamat-, jogdíj- és osztalékjövedelme utáni amerikai forrásadó mértéke az Egyezmény hiányában 30% lesz (szemben a jelenlegi 0%-15% közötti adóteherrel), ami jelentős többlet még úgy is, hogy annak 90%-a beszámítható lesz a magyar társasági adóba.

Fordított esetben, mivel Magyarország alapvetően nem vet ki forrásadót a társaságok részére megfizetett osztalék, kamat és jogdíj után, az Egyezmény felmondása miatti többlet adóteher 2024-től továbbra sem fogja terhelni az amerikai illetőségű társaságokat.

Magánszemélyek adózása

Az amerikai illetőségű természetes személyek részére Magyarországról fizetett osztalékot 2024. januárjától 15%-os magyar forrásadó terheli, ami nem jelent jelentős változást a jelenlegi adózáshoz képest.

Más a helyzet azonban, amennyiben egy magyar illetőségű magánszemély (pl. magyar állampolgár vagy tartósan Magyarországon élő amerikai állampolgár) befektető amerikai részvénye utáni osztalékból származó jövedelemre tesz szert 2024-ben, mivel ekkor az amerikai – 30%-os – forrásadó mellett Magyarországon további 5% személyi jövedelemadót is kell fizetnie. Ez mintegy 20%-pontos adónövekedést jelent az Egyezmény szerinti 15%-os amerikai forrásadóhoz képest.

Az Amerikai Egyesült Államokból származó kamatjövedelem 2024. januárjáról egyéb jövedelemnek fog minősülni Magyarországon és emiatt az amerikai forrásadó mellett Magyarországon 13%-os szociális hozzájárulási adó is fogja terhelni. Hasonlóan fognak adózni az amerikai tőzsdéről származó jövedelmek. Az amerikai illetőségű személy magyarországi kamatjövedelmét és jogdíjbevételét pedig Magyarországon 15% forrásadó terheli majd, szemben az Egyezmény szerinti jelenlegi forrásadó-mentességgel.

Mindemellett, az Egyezmény megszűnése után a tartósan az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó magyar állampolgárok jövedelmei is adókötelesek lehetnek Magyarországon, és a magyar törvények által az Egyezmény hiányában biztosított adóbeszámítás nem minden esetben fog erre teljeskörű megoldást nyújtani.

1 https://nav.gov.hu/ado/szja/az-amerikai-egyesult-allamok-es-magyarorszag-kozotti-kettos-adoztatas-elkeruleserol-szolo-egyezmeny-alkalmazhatosaga

Kérdése van?

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Kérjük adja meg adatait és röviden írja le a kérdését, kollégáink hamarosan válaszolnak!

    Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót, és hozzájárulok ahhoz, hogy a KNP LAW felhasználja az adataimat a tájékoztatóban foglaltak szerint.

    Hozzájárulok ahhoz, hogy marketing célból felkeressenek.

    CONFERENCE BLEUE

    A KNP LAW 2007 óta tagja a Conference Bleue-nak. További infomációért, kérjük kattintson az oldalra!A KNP Law a GBL Alliance-hoz 2021-ben csatlakozott. További információért, kérjuk kattintson az oldalra!