A Gazdasági Versenyhivatal döntése magyar gyógyszer-nagykereskedő cégek ellen indított kartelleljárásban

A Gazdasági Versenyhivatal 2015. szeptember 14-én hozott döntése szerint gazdasági verseny korlátozását célzó és ténylegesen ilyen hatással járó, egységes, komplex és folyamatos jogsértést tanúsított az EUROMEDIC-PHARMA Gyógyszernagykereskedelmi Zrt. (Euromedic), a HUNGAROPHARMA Gyógyszerkereskedelmi Zrt. (Hungaropharma), és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. (TEVA) gyógyszer nagykereskedők két tanácsadó vállalkozással, a PharmAudit Kft.-vel (PharmAudit) és a MEZADIN Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft.-vel (Mezadin) együtt. A gyógyszer- nagykereskedő cégeket a Gazdasági Versenyhivatal súlyos bírságokkal sújtotta.

1. A megvalósított tényállás

A jogsértést a cégek az alapján követték el, hogy egy jelentős összegű közbeszerzési eljárás során a tendernyertesség érdekében befolyásolták a közbeszerzési kiírás oly módon történő megváltoztatását, hogy számos versenytársuk a közbeszerzési eljáráson ne tudjon indulni, továbbá a közbeszerzési ajánlat benyújtása előtt az ajánlati áraikat egymásra tekintettel határozták meg, és felosztották egymás között a piacot.

A közbeszerzési eljárást a Budapesti Egészségközpont Zrt. 2011-ben „Gyógyszerek és infúziós oldatok szállítása” tárgyában a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára, évente öt milliárd forint értékben írta ki. A közbeszerzési kiírás első körben az eredeti elgondolásnak megfelelően jelent meg. Azonban az összejátszó cégek a PharmAudit révén elérték, hogy a kiíró az általuk kívántaknak megfelelően módosítsa a pályázati kiírást.

A módosított kiírásban szereplő feltételek közül különösen a napi kétszeri kiszállítási referencia fennállásának megkövetelése volt alkalmas a gyógyszergyárak kizárására, mivel ezek a cégek nem folytattak a nagykereskedőkhöz hasonló intenzitású kiszállító tevékenységet.

Az elmarasztalt vállalkozások megvalósított magatartásuk keretében tehát közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket mindössze a három gyógyszer-nagykereskedő tudta teljesíteni, a közbeszerzési eljáráson csak a három nagykereskedő tudott indulni, és más gyógyszergyárakat távol tudtak tartani a tendertől, mely okok miatt a gazdasági verseny jelentős mértékben korlátozásra került.

A PharmAudit koordinálásával a három nagykereskedő a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyag tekintetében úgy állapodott meg, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei, és ezzel felosztották egymás között a piacot.

2. A GVH által kiszabott bírságok

A GVH döntésében az Euromedicet, a Hungaropharmát és a TEVA-t külön-külön 792.200.000,- Ft (megközelítőleg 2.458.645,- euró) bírsággal, a Mezadint 66.595.000,- Ft (megközelítőleg 206.682,- euró), a PharmAuditot pedig 12.400,- Ft (megközelítőleg 40,- euró) összegű bírsággal sújtotta.


A jelen hírlevélben található információ nem tekinthető a KNP LAW Nagy Koppány Varga és Társai Ügyvédi Iroda vagy annak közreműködő ügyvédjei által nyújtott jogi tanácsadásnak. További információkért keressen fel minket.